"WK-finale 1974 moet overgespeeld worden."


Wat Harry Walstra nog het meest verbaast, is de geringe aandacht voor het toch opvallende gegeven. Om het kort door de bocht te zeggen: Duitsland moet de in 1974 behaalde wereldbeker voetbal inleveren, omdat Rainer Bonhof niet speelgerechtigd was.

"En omdat Bonhof als Nederlander geboren is en Oranje in '74 de finale speelde, moet Franz Beckenbauer de wereldbeker persoonlijk naar Amsterdam brengen."

Van Duitse zijde heeft Walstra inmiddels de bevestiging gekregen dat Bonhof (die in de WK-finale de assist voor de winnende treffer van Gerd Müller gaf) destijds op z'n minst bij de verkeerde partij speelde. "Er is een overtreding gemaakt. Bonhof had in München hooguit in Oranje-shirt mogen meedoen," aldus Wolfgang Niersbach, voormalig woordvoerder van de Duitse voetbalbond DFB.

De vork zit als volgt in de steel. Rainer Bonhof is in 1952 geboren in Emmerich, net over de grens bij Lobith. "Wij hadden allemaal de Nederlandse nationaliteit, want mijn opa, oma en vader zijn in Nederland geboren," aldus Anita Schiller. Zij is de nog altijd in Emmerich wonende zus van Bonhof.

"Het hele gezin heeft in 1970 Duitse paspoorten gekregen, dankzij de DFB. De bond wilde Rainer heel graag in het Duitse elftal hebben en was bereid alles te regelen en ook te betalen." Op 18 oktober 1969 beschikte Bonhof dus nog niet over een Duits paspoort. Saillant, omdat hij op die dag debuteerde voor Jong Duitsland, uitgerekend in Geleen tegen Jong Oranje. Daarmee ging de DFB reglementair in de fout. Bonhof had daarom nooit voor het Duitse elftal mogen spelen.

Walstra: "In theorie moet de finale over. Bonhof kan dan met Van Hanegem en Neeskens het Oranje-middenveld vormen. Lukt dat niet, dan moet de uitslag ongeldig verklaard worden. Regels zijn regels. In plaats van 2-1 moet er 0-3 in de geschiedenisboeken komen te staan."

De Fries heeft serieuze pogingen ondernomen om de WK'74-finale overgespeeld te krijgen. Het plan was om op 7 juli aanstaande (exact dertig jaar na de voor Oranje zo dramatisch verlopen eindstrijd) opnieuw af te trappen. In Emmerich. Walstra had al contact gezocht met de plaatselijke voetbalclub (waarvan Bonhof nog steeds lid is), maar de voorzitter durfde de handschoen niet op te nemen.

Walstra denkt dat het er nu niet meer van komt, ook al heeft hij diverse toezeggingen binnen. Van Johnny Rep en René van de Kerkhof, maar ook van George Schwarzenbeck, Jürgen Grabowski, Bernd Hölzenbein en Wolfgang Overath.

Rainer Bonhof, die in Schotland de nationale jeugdteams coacht, was niet bereikbaar voor een reactie op de beweringen en plannen van Walstra.

Slechte Tijden...Goede Tijden!

Wat!? Dus de kans doet zich voor om deze zwarte dag uit onze geschiedenis eindelijk uit te wissen, en de KNVB doet er nog niet eens wat aan? Schandalig!!!


BN/De Stem, 8 maart 2004

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!