Hoe een Held op een Mobylette de tour-etappe redde


De eerste protestactie in de Tour valt vandaag al te noteren. We zijn amper op weg naar Nantes of druk gesticulerende schapenboeren versperren de weg. De Tourradio meldt direct dat er wat mis is en dat er waarschijnlijk een omleiding zal volgen.

's Middags hoorden we het verhaal vertellen door de redder van de dag, een 16-jarige jongen uit de buurt van Thouars. Een collega van de Franse radio ondervroeg de jongen, die de reine onschuld zelve was. Wat was het geval?

De vr de koers rijdende gendarmes alarmeerden de Tourdirectie tijdig en op een bepaald moment stond de karavaan bijna stil. Een motoragent vroeg aan een toevallig toekijkende jongen of hij een beetje bekend was in de buurt en het jongmens knikte. Ja, hij was uit deze streek.

Dat was mooi meegenomen. De agent pakte een kaart, wees aan waar hij weer op het oorspronkelijke parcours wilde komen en de jongen startte zijn oude Mobylette.

Zo gebeurde het dat de grootste en rijkste fietswedstrijd ter wereld even in handen werd gelegd van een 16-jarige boerenjongen die trots, tegen 30 in het uur, op zijn brommertje 198 profrenners voorging. Hij leidde het gezelschap via kleine weggetjes, door bossen en over nooit bereden paden feilloos weer naar de oorspronkelijke route. En de schapenboeren maar wachten...


Mart Smeets - Stoempen, snot en sterven (over de Tour de France van 1990)

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!