Bond maakt "sprinter" van 150 kg zware sumoworstelaar


Trevor Misapeka was naar het WK gekomen voor het kogelstoten, maar vertrekt uit Edmonton als de 'sprintende sumoworstelaar'. Met zijn 150 kilo legde de atleet uit Amerikaans Samoa zijn serie van de 100 meter af in 14,28 seconden. Zo'n langzame tijd is zelfs met een zonnewijzer op te meten, merkte een Canadese krant spottend op.

"Het is allemaal de schuld van mijn bond", sprak Misapeka (22) na zijn spraakmakende optreden. "Elk land mocht vroeger minimaal één atleet voor de WK inschrijven, ook als die niet had voldaan aan de internationale limiet. Bij aankomst in Edmonton werd duidelijk dat dat tegenwoordig alleen nog geldt voor de loopnummers. Toen heb ik maar voor de 100 meter gekozen, het kortste looponderdeel."

Niet eerder had hij aan een sprintwedstrijd meegedaan. "Een dag van tevoren heb ik een Amerikaanse hordenloper gevraagd hoe het zat met die startblokken. Bij die valse start in mijn race schoot iedereen nerveus weg behalve ik. Ik stond gewoon op uit de startblokken en verbaasde me over wat om me heen gebeurde", aldus Misapeka.

Hij vormt in Edmonton samen met zijn zuster, kogelslingeraarster Lisa Misapeka (25), de complete ploeg van Samoa. Zij droeg de vlag van het land in de Stille Oceaan tijdens de openingsceremonie. Daarin viel Trevor Misapeka al op door zijn ontbloot bovenlijf.
"Een officieel tenue hebben wij niet. Ik heb mijn race gelopen op gewone sportschoenen en in een Samoa t-shirt dat ik ooit voor 15 dollar heb gekocht."

Misapeka eindigde als 76ste van de 77 gestarte sprinters. Alleen de gediskwalificeerde Cubaan Freedy Mayola bleef hij voor.
"Ik denk dat mijn land er trots op kan zijn, dat ik de race heb uitgelopen."


Algemeen Dagblad, 6 augustus 2001

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!