Trainers op bedevaart na handhaving


In zijn tijd als trainer van Willem II liet Co Adriaanse zijn selectie een kilometerslange voettocht afleggen. De spelersgroep had de wandeling te 'danken' aan een sportieve wanprestatie. In Frankrijk had de handhaving van Montpellier gevolgen voor het trainersduo.

Gérard Bernadet en zijn assistent Pascal Baills zijn onderweg naar Lourdes, een fietstocht van bijna vierhonderd kilometer. Met hun bedevaartstocht wil het duo de hogere machten bedanken voor de handhaving op het hoogste niveau.

Het lijfsbehoud was een opmerkelijke prestatie. Eind oktober, toen Montpellier achttiende stond, moest trainer Mézy het veld ruimen. Aan zijn opvolger Bernadet de taak de club te redden. Maar na de nederlaag eind januari tegen concurrent Ajaccio dacht de interim-coach niet genoeg te hebben aan zijn kwaliteiten alleen. Hij beloofde een tocht naar het bedevaartsoord Lourdes te maken als 'zijn' Montpellier zich zou handhaven op het hoogste niveau. Et voilà, Montpellier eindigde boven de streep, dus nu was de tijd aangebroken de belofte in de lossen.

De handhaving heeft voor Bernadet en Baills ook prettiger gevolgen. In de persoon van Robert Nouzaret had Montpellier al een nieuwe trainer gevonden voor het nieuwe seizoen, maar deze prestatie heeft de clubleiding op andere gedachten gebracht: het succes-duo mag blijven.

En zo zwaar is de fietstocht nu ook weer niet. In tegenstelling tot de spelers van Willen II, die de afstand in één dag moesten afleggen, mogen Bernadet en Baills er net zo lang over doen als ze zelf willen. En ze hoeven ook niet als bewijs theezakjes mee te nemen uit de bezochte restaurants, zoals Co Adriaanse destijds zijn spelers voorschreef.

"Het moeilijkste stuk was de eerste tien kilometer na het middagmaal," liet het duo dan ook weten.


VI.nl, 10 juni 2003

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!