De Harde Ballen van Richard Krajicek


"John McEnroe was de ultieme non-conformist. In de jaren '80 dubbelde hij eens op Wimbledon met zijn vriend Peter Rennert. Deze Rennert droeg zwarte tennissokken - iets wat totally not done was in die tijd. De umpire verzocht het tweetal om naar de kleedkamer te gaan en terug te komen in matching outfits. En wat deed McEnroe? Hij wisselde met Rennert één sok uit!"

"Als we weer eens met de auto naar een training of een toernooi onderweg waren, heb ik ontelbare keren de slappe lach met mijn vader gehad, en óver hem. Zo hadden we bijvoorbeeld een ongelofelijk oud barrel van een auto. Het was echt Het Wrak van de Weg. Maar omdat iedere gulden aan mijn tenniscarrière opging, konden we ons geen andere auto veroorloven. En dus moest mijn vader hem 's avonds boven aan een heuveltje parkeren, om hem 's ochtends naar beneden te kunnen laten rollen. Alleen zó sloeg de motor aan. Iedere ochtend was het weer spannend of onze 'startbaan' zou werken. Zo niet, dan begon mijn vader onder het slaken van diverse Tsjechische vloeken met een ijzeren staaf onder de motorkap te beuken. De buren keken dan weer eens hoofdschuddend over hun vitrage, maar ik kwam niet meer bij van het lachen."

"Toen Goran Ivanisevic eindelijk klaar was met revalideren van zijn schouderblessure in 2002, stapte hij op het strand van Miami op een schelp, waarbij zijn voet werd geïnfecteerd en wederom een operatie nodig was. 'Ik liep op een strand van vijftien kilometer met maar één schelp!' grapte hij tegen The Mail on Sunday."

"Geïnspireerd door Zen speaks las ik onder de zacht-wuivende Balinese palmen Alle dagen Zen en Niets bijzonders van de Amerikaanse zen-lerares Charlotte Yoko Beck. Sommige passages raakten mij recht in het hart: het leek wel of deze boeken voor míj waren geschreven. (...) De ware zen-beoefenaar kan ook genieten van een verliespartij: het bewuste doorvoelen van verdriet of teleurstelling is immers ook een leermoment. Maar zo 'verlicht' ben ik nooit geworden."

"De Grieks-Amerikaanse familie Sampras was erg religieus. Met broer Gus en zussen Stella en Marion bezocht Pete niet alleen de Grieks-Orthodoxe Kerk maar ook de zondagsschool. Toen ik Pete in 1998 vertelde dat Daphne zwanger was van ons eerste kind, verschoot hij helemaal van kleur: 'Maar...jullie zijn toch niet getrouwd?'"

"Zodra Andre Agassi kon lopen, zaagde zijn vader Mike een racket af en zette het peutertje voor een ballenkanon. Mike installeerde op zijn tennisbaan maar liefst dertien ballenkanonnen, die hij net zo lang versleutelde totdat ze niet alleen méér ballen konden uitspugen maar ook topspin en slice konden simuleren. De kleine Andre sloeg gedurende zijn hele jeugd zo'n 14.000 ballen per week."

"Paul Haarhuis was (en is) erg geestig. Toen Boris Becker eens buiten adem de kleedkamer binnenkwam en helemaal opgewonden begon te vertellen dat hij een artikel had gelezen over een 'verborgen homo' op de Tour, zei Haarhuis met en uitgestreken gezicht dat hij wist wie het was. 'O ja?', vroeg Becker gretig, 'Wie dan?'. Waarop Haarhuis antwoordde: 'Als je mij een kusje geeft, dan vertel ik het.'"

Zie ook de Quotes.

"Harde Ballen"

Een gedeelte van de opbrengst van "Harde Ballen" gaat naar de Richard Krajicek Foundation. Wij van SporTHumoR werken dus graag mee aan een beetje promotie. Het boek is hier te bestellen, en het lezen meer dan waard.


Harde Ballen - Richard Krajicek, voorjaar 2005

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!