Meer doelpunten? Spruni-Spray!


Een spray met kokosnotenmelk als voornaam bestandsdeel kan eraan bijdragen dat voetbal aantrekkelijker wordt. Bij het jaarlijkse jeugdtoernooi in Terborg gebruiken de scheidsrechters over een week bij enkele duels een spuitbus, waarmee ze bij een vrije trap precies kunnen aangeven waar het muurtje van de verdedigende partij moet staan.

De organisatie van het toernooi hoopt zo te voorkomen dat spelers 'smokkelen' bij het inachtnemen van de vereiste 9 meter en 15 centimeter. Met de melkachtige spray maakt de arbiter een cirkel waar de bal in moet en trekt hij 9,15 meter verderop een streep waarachter de verdedigers zich moeten opstellen. Na 1 minuut zijn de sporen in het gras weer opgelost.

Het middel, Spruni-Spray genaamd, is afkomstig uit BraziliŽ. Daar wordt het al volop gebruikt in de hoogste afdelingen van het voetbal. Volgens mede-organisator Rob Gudden heeft Terborg van 21 tot en met 23 mei een Europese primeur. Elk jaar doet een deelnemer uit BraziliŽ mee aan het toernooi voor A-jeugd (onder 20 jaar). "De Brazilianen stelden het voor. Ik heb zelf in BraziliŽ gezien hoe het werkt, het is heel simpel maar doeltreffend. Je voorkomt er een hoop gezeur en gele kaarten mee."

Bovendien wees Braziliaans onderzoek uit dat gebruik van de milieuvriendelijke spuitbus leidt tot 50 procent meer doelpunten uit vrije trappen. "Met die spray kan Pierre van Hooijdonk wel tot zijn 45e doorvoetballen," aldus Gudden.


Telegraaf.nl, 13 mei 2004

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!