Schaken eindigt in matten


Bij de sluitingsceremonie van de 36ste Schaakolympiade, afgelopen week gehouden in de Spaanse plaats Calvia, is een massale vechtpartij uitgebroken tussen officials, security en aanwezigen. De vice-president van de wereldschaakbond FIDE, de GeorgiŽr Zurab Azmaiparashvili, raakte hierbij gewond en werd hardhandig opgepakt. Hij verblijft nu in een Spaanse cel.

De commotie ontstond nadat de organisatie bij de toch al chaotische prijsuitreiking een prijs uitreikte zonder daar een toelichting bij te geven. Toen de vice-president de uitreikers daar luidruchtig op wees, werd de man, ondanks zijn status en duidelijk zichtbaar gedragen accreditatie, door de aanwezige security met behulp van een flink pak slag van het podium verwijderd en in de boeien geslagen. Omstanders die zich er mee begonnen te bemoeien kregen daarbij ook rake klappen. Ook Azmaiparashvili's vrouw, die ook bij de ceremonie aanwezig was, moest zich nadien aan enkele verwondingen laten behandelen.

De FIDE heeft inmiddels een verklaring afgelegd, waarbij men zich verbaasd afvraagt hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen. Vooral het feit dat de aanwezige security zo hard heeft opgetreden stuit op ongeloof en woede. Ook de lakse houding van de Spaanse organistatie heeft kwaad bloed gezet. De FIDE heeft hen inmiddels om een openbaar excuus gevraagd.

Tja, als je bij het schaken je tegenstander kunt slaan, moet je het niet laten

Misschien waren ze in de war met battle-chess?


FOK!, 2 november 2004

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!