Team ontploft na goedkeuring goal met ontplofte bal

Een bizarre primeur gisteren voor het Belgische voetbal in het Constant Vanden Stock-stadion tijdens de topper Anderlecht-La Louvičre (2-1). In de tweede helft scoorde Walter Baseggio de gelijkmaker met een bal die op weg naar doel zowaar ontplofte. La Louvičre meent dat het doelpunt had moeten afgekeurd worden en diende na de match een klacht in.

De Henegouwers hebben strikt genomen het reglement aan hun zijde. Dat zegt immers dat de scheidsrechter de match moet stilleggen als de bal stuk is en een scheidsrechtersbal moet geven met een nieuwe bal op de plaats waar de bal stuk ging. Daar knelt natuurlijk het schoentje. Scheidsrechter Gumienny kon onmogelijk zien dat de bal in de lucht ontplofte en zeker niet waar dat precies gebeurde. Hij stelde enkel vast dat de bal die in de netten lag, inderdaad stuk was.

Op de vertraagde tv-beelden is wel duidelijk te zien hoe de bal die van de voet van Baseggio vertrok een meter verder ontplofte nadat het ventiel eruit was gekomen. Louvičre-doelman Silvio Proto trok zich geschrokken terug. Louvičre-speler Toyes had de bal eventueel op de lijn ook kunnen afweren, maar de bal nam na het ontploffen zo'n eigenaardige curve dat Toyes totaal verrast de kapotte bal zag binnenvliegen.

Hoe dan ook een moeilijke kluif voor de Voetbalbond. Dat de goal het resultaat beďnvloedde is wel duidelijk. Of de bal niet zou binnengegaan zijn mocht hij niet ontploft zijn, is veel moeilijker aan te tonen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

De sfeer was explosief te noemen

Scčne uit de wedstrijd. Links de vierde scheidsrechter met de lekke bal. Rechts verwittigt de trainer van La Louvičre de scheidsrechter dat hij de goal nooit had mogen goedkeuren.

Beelden van het bizarre incident zijn hier te bekijken (doorspoelen naar de 15e minuut). Degene die dit even tot een keurig kort filmpje kan knippen voor ons (liever geen Real Player of Quicktime-formaat), krijgt een eervolle vermelding.