1 April in atletiekland


Een maximumsnelheid voor joggers, de rentree van Michael Johnson en Olympische Spelen op de maan in 2036. Allemaal fascinerend nieuws - tot je op de kalender kijkt.

De plaatselijke politie in Toronto gaat een radarpistool gebruiken om de snelheid van joggers te meten. Als hardlopers te snel gaan, kan dat het paarseizoen van de zwarte eekhoorn verstoren. De Toronto Star meldt dat er daarom een plaatselijke verordening is uitgevaardigd met een maximumsnelheid van 10 kilometer per uur. In 'Operation Quickie' kan de boete oplopen tot 500 dollar - afhankelijk van de gemeten snelheid. Tests met eekhoorns hebben uitgewezen dat 10,4 een kritieke snelheid is, aldus Flora Lipo (kleindochter van de uitvinder van liposuctie).

De website gamesbids.com meldt dat er een internationaal initiatief is om in 2036 (of 2040) de maan voor te dragen voor de olympische spelen. Dit is ingegeven door recente plannen in Amerika en China om weer expedities naar de maan te organiseren. In enkele decennia moet dat voldoende infrastructuur en toerisme opleveren om er ook Olympische Spelen te houden. De onderneming belooft wel een uitdaging te worden, aldus gamesbids.com: er moet een kunstmatige rivier worden aangelegd voor het roeien (het zeilen blijft op aarde) en er moeten koepels worden gebouwd ter bescherming tegen 'kosmische straling'.

Dichter bij huis maakt Eric Roeske in zijn dagelijkse atletieknieuwsoverzicht melding van de rentree van Michael Johnson. De meervoudig olympische kampioen en wereldrecordhouder zou het niveau van de huidige 400 meterlopers volstrekt onvoldoende vinden. Het nieuws zou afkomstig zijn uit de Telegraaf of het Algemeen Dagblad, gebaseerd oppersbureau Associated Press. In Amerikaanse of andere buitenlandse media is over deze rentree echter helemaal niets te vinden. Wel is het bericht geloofwaardig: het staat onverkort (en zonder correcte bronvermelding) op twee Nederlandse atletiekwebsites (hardlopen.nl en dehardloopkrant.nl).

Nagekomen: op de website www.runnersweb.nl zoekt Runner's World donderdag 100 proefpersonen om zondag bij de Rotterdam Marathon een Belgisch product te testen. Het betreft een herstelproduct met veel nadruk op vetten. Deelnemers mogen een introducÚ meenemen naar een 'gerenommeerd restaurant aan de Coolsingel'. Deze extra persoon kan dan meteen deel kan uitmaken van de controlegroep voor het onderzoek. Deelnemers tellen zelfs mee als ze de wedstrijd niet uitlopen. Ook hier betreft het een geloofwaardig verhaal, want op de baanatletiek discussielijst zette de bekende atletiektrainer Henk Kraaijenhof onmiddelijk vraagtekens bij 'het gezonde verstand en de kritische geest' van de gebruikers van deze vet-drank.


Meerdere bronnen, 2 april 2004

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!