Pijlsnelle straatroofster schopt het tot top-atlete


Een Braziliaanse die meer dan 30 jaar lang de straten van Sao Paulo onveilig maakte als straatroofster, is nu één van Zuid-Amerika's meest succesvolle lange afstandloopsters.

De nu 40-jarige Ana Luiza dos Anjos was een typische Braziliaanse straatcrimineel. Haar leven bestond uit het snuiven van lijm, beroven van mensen en stelen van voedsel.

Ana Luiza: "De politie en de andere kinderen noemden me Speedy, omdat ik zo hard kon rennen dat niemand me ooit te pakken kreeg. Op een dag stond ik naar een tv ergens in een etalage te kijken, en daarop speelde de film "Chariots of Fire". Dat heeft me zo geďnspireerd, dat ik besloot om atlete te worden."

"De andere kinderen hielpen me meteen door alles bij elkaar te stelen wat ik nodig had: kleding, schoenen en geld om aan marathons mee te kunnen doen."

Tijdens haar eerste marathon ontmoette ze dokter Carlos Eduardo Negrao. Ze raakten bevriend en hij besloot haar te helpen met trainen. Dokter Negrao: "Als ze eerder begonnen was met atletiek, was ze nu een van de beste atletes ter wereld geweest. Ze is echt niet te geloven."

Nadat ze twee marathons op haar naam geschreven had, besloot de gemeente Sao Paolo haar te sponsoren. Ze woont en traint nu op een van de meest vooraanstaande sportcomplexen van de stad, Ibirapuera Stadium.

Andale, ándale! Arriba, arriba!

Voormalig boefje Speedy. Het schijnt dat de Nederlandse atletiekploeg zich heeft laten inspireren door haar verhaal. Sinds kort wordt er geoefend op het stelen van portemonnees en voedsel.


Ananova, 21 augustus 2003

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!