Het Hoe en Waarom van de marathon


Een oud verhaal vertelt over een Griekse koerier in de Klassieke tijd, die in volle draf de 42 kilometer en 195 meter van Marathon naar Athene rende om de verheugende mededeling van een gewonnen oorlog door te geven. Om daarna dood neer te vallen.

Maar dat is historisch onjuist, omdat de goede man dat nooit heeft gedaan. Nee, het echte verhaal in nog mooier: hij zou in één dag van Athene naar Sparta en weer terug zijn gelopen om tevergeefs in Sparta steun te vragen tegen de Perzen. Dat is ruim 200 kilometer over slechte wegen over hoge bergen! Een race trouwens, de Spartatlon, die elk jaar nog wordt gelopen.

Maar goed: toen de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 in Athene werden gehouden, was de marathon daar onderdeel van. Alleen toen was de afstand 40 kilometer. Op de Spelen van 1908 in Londen echter werd de afstand verlengd naar 42,195 kilometer, met als bizarre reden dat het Britse koningshuis dat wilde.
Dat wilde dat de start van de race voor het Windsor Castle zou zijn, dat 2 kilometer en 195 meter verder lag dan de oorspronkelijke startplaats.

En sindsdien is dat nooit meer veranderd. Niks Grieken dus, het zijn die maffe Engelsen geweest.sport planet, 28 maart 2002

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!