Wilt Chamberlain scoorde binnen en buiten het veld


Wilt Chamberlain was in de jaren 60 en begin jaren 70 de schrik van de NBA. Zijn waslijst aan records is te lang om op te sommen.

En springt er echter uit, zijn recordscore in n wedstrijd. Op 2 maart 1962 maakte hij voor de Philadelphia Warriors het ongelooflijke aantal van 100 punten in het duel met de New York Knicks. Bij dat aantal is geen enkele speler ooit meer in de buurt gekomen.

Alleen al die wedstrijd maakte van Chamberlain een levende legende in de Amerikaanse sportwereld en daarbuiten. En het leuke is: na afloop van dat duel reed de destijds in New York woonachtige Chamberlain doodleuk met drie Knicks-spelers, die hij juist gedeklasseerd had, mee naar huis.

Chamberlain, 2.14 meter lang, was zo goed dat al na zijn eerste NBA-seizoen in 1960 de regels werden aangepast. Spelers mochten zich voortaan niet langer dan drie seconden ophouden in de bucket, de gemarkeerde ruimte tussen de vrije-worplijn en de basket. Tevens kwam er een verbod om geschoten ballen boven de ring weg te meppen (goal tending).
Daarmee wilde de NBA de grote invloed van de atletische Chamberlain op het spel indammen. Het hielp weinig. Chamberlain bleek niet te stoppen en brak de jaren erop het ene na het andere record.

In 1991 verbrak de eeuwige vrijgezel Chamberlain zijn eigen mythe van levende legende. Een storm van kritiek laaide op toen hij in zijn autobiografie "A view from Above" meldde dat hij vanaf zijn vijftiende jaar het bed had gedeeld met 20.000 vrouwen, oftewel 1,2 per dag.
"Seks was belangrijk in mijn leven, belangrijker dan basketbal," zei hij. Schande, zo sprak puriteins Amerika. Amerikaanse cabaretiers waren er echter blij mee. Jarenlang was hij een gewild onderdeel van hun voorstellingen.


Algemeen Dagblad

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!