Gouden ballen


Wilt Chamberlain was de man van 1000 verloofdes-voor-één-nacht en 100 punten-in-één-wedstrijd. Die maakte de Amerikaanse basketballer op een dag in 1962. Een jongetje feliciteerde de held met zijn prestatie en griste de bal uit zijn handen. Je zou het diefstal kunnen noemen. De jongen werd kraanwerker en - 38 jaar na de balroof - miljonair. Toen het vergrijp voor justitie eenmaal was verjaard, durfde hij het aan de bal te laten veilen. Het leverde hem 1,2 miljoen gulden op. Onbekend is of hij een zaakwaarnemer heeft.

De man die in 1998 de befaamde 70ste homerun van Mark McGwire op de tribune ving, had die wel. Hij was ook bewust in het favoriete slaggebied gaan zitten. McGwire had de bal graag willen hebben, had daar heel wat shirtjes en handtekeningen voor over, maar de eerlijke vinder (lees: slimme vanger) weerstond de druk. Het leverde hem uiteindelijk 7 miljoen op.

Over die windhandel is een boek geschreven: "The Ball" van Daniel Paisner. De onderkop zegt alles: "McGwire's 70ste homerun en de marketing van de Amerikaanse droom". Het is een prachtig en verbijsterend verhaal. De bal moest aan de man worden gebracht en alle verkooptechnieken werden toegepast.


Algemeen Dagblad, mei 2000
"De Bal" - Paul van den Bosch

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!