Medailles uit de bagger gevist


Twee medewerkers van het Waterschap Mark en Weerijs hebben de vondst van hun leven gedaan. Bij het uitbaggeren van de Clingeloop, een stadswijk in de Bredase wijk Haagse Beemden, vonden zij negen medailles waaronder drie Olympische.

Deze bleken eigendom te zijn van Wilf O'Reilly, tegenwoordig trainer van de Nederlandse shorttrack-selectie. Zij werden een half jaar geleden bij een inbraak in zijn woning ontvreemd. O'Reilly haalde de plakken in de jaren '80 en '90 als succesvolle Engelse shorttracker.

Bij de medailles zit een gouden uit Calgary (1988), een zilveren uit Albertville (1992) en een bronzen uit Nagano (1998). Verder vonden de baggeraars medailles van de WK shorttrack van 1991 en de EK in 1992.

Volgens een woordvoerster van het Waterschap haalden de mannen hun 'schat' vorige week vrijdag al uit het water, maar gingen ze ervan uit dat het om oud ijzer ging. De buit werd pas na het weekeinde schoongespoeld. Navraag bij de KNSB leerde dat het om authentieke medailles gaat en aan wie die toebehoren.

O'Reilly zelf zit momenteel in het buitenland. Het Waterschap Mark en Weerijs, dat de medailles in de kluis heeft liggen, hoopt deze voor Kerstmis aan hem terug te kunnen geven.


Algemeen Dagblad, 15 december 2000

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!