Sport verklaard


"Sport is de moderne vervanging voor jagen. De meeste sportactiviteiten zijn begonnen 1800; voor die tijd ging het grootste gedeelte van de wereldbevolking nog vanwege het voedsel of bij wijze van tijdverdrijf op jacht op dieren.
De Industriële Revolutie aan het einde van de negentiende eeuw en geavanceerde landbouw-technieken hielden in dat het niet langer nodig was achter voedsel aan te jagen. Aan een periode van duizenden jaren waarin mannen waren geprogrammeerd om te jagen kwam plotseling een einde, en ze konden nergens heen.

Sport werd het antwoord. Meer dan 90 procent van de moderne sporten ontstond tussen 1800 en 1900 en in de twintigste eeuw kwamen daar nog een paar nieuwe bij. De meeste sporten hebben betrekking op rennen, jagen en het raken van doelen, waarbij sporters met een hoog testosteronspiegel het teveel aan hormonen kunnen verbruiken.
Onderzoek laat zien dat jongens die lichamelijk actief zijn, minder kans lopen betrokken te raken bij misdaad of agressie, en dat jonge mannen met een strafblad in het verleden het minst betrokken waren bij sport. Eenvoudig gesteld, als testosteron niet in een spelarena wordt verbruikt, kan dat leiden tot anti-sociaal gedrag."


"Waarom mannen niet luisteren (en vrouwen niet kunnen kaartlezen)" - Allan & Barbara Pease

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!