"Een kaartje? Kleine moeite, groot plezier." (Arturo Daudén Ibáñez)


Arturo Daudén Ibáñez heeft afgelopen weekend een opmerkelijke mijlpaal bereikt. De Spaanse scheidsrechter trok in het duel tussen Espanyol en Celta de Vigo (0-4) twee rode kaarten en bereikte daarmee een bijzondere score.

Daudén slechtte de grens van honderd rode kaarten in de Primera División. De omstreden arbiter had daar maar 163 wedstrijden voor nodig. De bijzonder hoge score heeft hem een passende bijnaam opgeleverd. Vanaf heden gaat hij door het leven als Daudén MasterCard.

Ondanks zijn lage populariteit bij de Spaanse voetballers, is Daudén één van de drie internationale scheidsrechters van Spanje. Toch moet hij zich ook in Europa zorgen maken. Met zijn gemiddelde van zeven rode kaarten in acht Champions League-duels (0,88) ligt hij mijlen voor op zijn collega's, die gemiddeld 0,15 keer rood per wedstrijd geven.

In de EK-kwalificatiereeks maakte MasterCard geen vrienden in Zwitserland toen hij in de slotfase een onbegrijpelijke strafschop gaf aan de Russen, die daardoor langszij kwamen. De UEFA ging nog net niet over tot een schorsing maar tikte hem wel op de vingers.

Een absoluut record heeft Daudén nog niet in handen. De Paraguayaan William Weiler maakte het in 1993 nog veel bonter. Hij gaf in het duel Sportivo-General Caballero liefst twintig spelers rood na een vechtpartij, een wereldrecord.

Geen woorden maar Dauden

'Mastercard' doet wat ie graag doet


VI.nl, 28 oktober 2003

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!