De Firule Straat in Split leidt naar tennis-succes


Ook dit jaar weer lukte het de eeuwige Wimbledon-belofte en local hero Tim Henman weer niet om de Britten een vroegtijdige koude douche te besparen. Deze keer werd hij in de kwartfinale in straight sets van de baan getimmerd door een 19-jarig Kroatisch mannetje, genaamd Mario Ancic. Het opmerkelijke van deze Ancic is dat hij afkomstig uit hetzelfde kleine straatje in Split als waar ook al een hele serie andere grote tennissers hun bedje hadden staan.

De bekendste onder hen is ongetwijfeld Goran Ivanisevic, de flamboyante hard-hitter die ooit drie keer als verliezer van het veld stapte in de Wimbledon-finale, om het toernooi in 2001 uiteindelijk toch op zijn naam te schrijven (en en passant overigens ook weer de dodelijk saaie Henman naar huis te sturen).

Maar daar blijft het niet bij, want niet minder dan drie (!) andere spelers die ooit in de top 50 van de wereldranglijst stonden, groeiden eveneens op in Firule Straat. Te weten Niki Pilic, Zjelko Franulovic en Marco Ostoja. Alle vijf deze spelers sloegen hun eerste tennisballetje op de Teniski Klub Split, aan het eind van de straat.

De familie Ancic is nu in Londen om Mario aan te moedigen, maar alle andere bewoners van de Firulke Straat barsten in luid gejuich uit zodra Ancic de wedstrijd tegen de kansloze Henman winnend afsloot.
Varko Baric (39) vertelt: "We vragen ons allemaal af wat het toch is met deze straat, dat alle jongens zo goed in tennis zijn. Dat zouden wel meer tennissers willen weten, denk ik."

Stjepan Matijevic, de buurman van Mario in Firule Straat en tevens trainer op de Teniski Klub, zegt: "Ik moet toegeven dat maar weinig mensen hier dachten dat ie Henman zou verslaan. Een heleboel clubleden hadden zelfs geld gezet op Henman."

Vriend van de familie Ancic en tennismanager Veso Matijas denkt een verklaring te hebben: "Het komt door de speciale Mediterraanse sfeer die hier heerst. En zoveel competitie als hier vind je nergens. Vanaf dat ze kunnen lopen, leren de kinderen hier dat ze beter moeten zijn dan de rest."

Toevallig steekt Goran daar net de straat over, bij die stoplichten

Firule schijnt een paar straten rechts van de haven te liggen. De tennisclub hebben we nog niet weten te localiseren, maar wie wil helpen zoeken, is welkom


Ananova, 1 juli 2004

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!