US Open-winnaar overleefde Titanic


Roger Federer mag dan de eerste Zwitser zijn die een Grand Slam-toernooi wint sinds het 'Open' tijdperk begon in 1968 (toen de professionals voor het eerst mee mochten doen) - een andere Zwitser flikte dit kunstje al meerdere malen in Amerika, nog lang voordat Federer ook maar aan zijn eerste tennisballetje snuffelde. Maar de weg die deze speler moest afleggen om tot zijn heroische prestatie te komen, verliep heel wat bizarder.

Richard Norris Williams II werd op 29 januari 1891 in Genève geboren. Na een studie in Frankrijk en Zwitserland, kreeg hij op zijn 21e een plaats aan de Universiteit van Harvard aangeboden. Omdat ie ook een aardig balletje kon slaan, wilde hij eerst nog wat tennistoernooien in Amerika spelen. Dus stapte hij samen met zijn vader in april 1912 in Cherbourg aan boord van een zekere boot genaamd "Titanic".

Hoe dat afliep, is bekend. De Titanic had de trossen nog niet losgegooid, of het voer op een ijsberg. Door een tekort aan reddingsboten verdronken duizenden mensen in de ijskoude zee.

Hoe het met Richard afliep, is veel minder bekend. Na de ramp, waarin ook zijn vader het leven verloor, en hijzelf maar op het nippertje aan de onderkoelingsdood ontsnapte (de dokter oordeelde dat zijn benen niet meer te redden waren, maar Williams weigerde ze te laten amputeren), keerde hij terug naar Zwitserland, om te herstellen.

Dat verliep voorspoedig, en kort daarop waagde hij de overstap alsnog. En met succes! Tegen alle verwachtingen in won hij nog datzelfde jaar op de US Open het gemengd dubbel, samen met Mary Browne. Nadat hij in 1913 de finale herenenkelspel verloor, pakte hij in 1914 en 1916 wel de hoofdprijs. Na de Eerste Wereldoorlog won hij het herendubbel op Wimbledon in 1920, en pakte hij Olympisch goud in 1924. Genaturaliseerd tot Amerikaans burger was hij jarenlang captain van het Amerikaanse Davis Cup-team, dat onder zijn leiding tot zes maal toe de beker binnenhaalde.

Na het afsluiten van zijn sportcarrière was hij al even succesvol in de beleggerswereld, en verwierf hij een fortuin. Op 2 juni 1968 maakte een longziekte uiteindelijk een einde aan het leven van een van de meest opmerkelijke figuren uit de sportgeschiedenis, na 77 jaar. Zijn graf is nog steeds te bezichtigen op St. David's Churchyard in Devon, Pennsylvania.

Graf van Williams, gefotografeerd door Michael A. Findlay

Meer over Williams en zijn helletocht op de Titanic is hier te lezen.


Guardian, 8 juli 2003

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!